09.00 |
Słowo wstępu, otwarcie szkolenia dr Aleksandra Kapała |
09.05 |
Rola żywienia u pacjentów chorych na nowotwór złośliwy Dyrektor ds. klinicznych CO-I w Warszawie prof. dr hab. n. med. A. Kawecki |
09.20 |
Doustne suplementy pokarmowe w onkologii - ONS (oral nutrition supplements), który preparat wybrać, dla kogo? dr Aleksandra Kapała |
10.00 |
Leki antykachektyczne dr Marta Bijak-Ulejczyk |
10.25-11.00 | PRZERWA KAWOWA |
11.00 |
Niedożywienie w szpitalu - rodzaje, rozpowszechnienie, skale służące do oceny stanu odżywienia, dokumentacja żywieniowa dla rozliczeń z NFZ, działalność POLSPEN Prezes POLSPEN, dr hab. n med. Stanisław Kłęk |
11.45 |
Żywienie dojelitowe w onkologii: jak rozpocząć i prowadzić żywienie dojelitowe? dr Tomasz Olesiński |
12.15 |
Żywienie dojelitowe - powikłania dr Piotr Hevelke |
12.45 |
Żywienie pozajelitowe w onkologii. Czy wiesz kogo nie żywić? wskazania, przeciwwskazania, powikłania, wybór worka żywieniowego dr Aleksandra Kapała |
13.30-14.10 | LUNCH |
14.10 |
Praktyka czyni mistrza - czyli nasi pacjenci, codzienna praktyka, praktyczne rozwiązywanie sytuacji klinicznych dr Aleksandra Kapała, dr hab. n med. Stanisław Kłęk |
15.10-15.30 | Zakończenie szkolenia, rozdanie certyfikatów |